Huspraxis A-Ö

För vanliga mäklarfrågor se längst ned på sidan!

Andrahandsuthyrning (Upplåtelse i andra hand)
En bostadsrätt upplåts i syfte att bostadsrättsinnehavaren själv ska bo permanent i den. Andrahandsupplåtelse regleras enligt föreningens stadgar.
Om man vill upplåta sin bostadsrätt i andra hand kan man få göra det om skäl finns, men bara under en begränsad tid. Ansökan om upplåtelse i andra hand (andrahandsuthyrning) görs skriftligen till styrelsen och därefter lämnas besked om ansökan har beviljats eller inte. Notera att upplåtelsen i andra hand inte får påbörjas innan styrelsen lämnat sitt skriftliga godkännande. Beslut tas på styrelsemöten, som äger rum ungefär en gång per månad.  Föreningen tar ut en förhöjd månadsavgift under tiden som upplåtelsen pågår, allt enligt föreningens stadgar. Den förhöjda månadsavgiften på årsbasis motsvarar 10 % av ett prisbasbelopp, med andra ord prisbasbeloppet dividerat med 120 per månad.

Mall för ansökan finns under "Dokument".

Vad är då skäl? Det är exempelvis studier eller arbete på annan ort. Det kan vara att man vill prova att sambo med en partner. Även andra liknande skäl kan godkännas. Tänk på att det alltid är bostadsrättshavaren som är ansvarig gentemot föreningen för alla sina förpliktelser. Notera att om du hyr en parkeringsplats av föreningen, så sägs det avtalet upp vid andrahandsupplåtelsen. Om du vill förlänga en pågående andrahandsupplåtelsen så måste en ny ansökan om detta inkomma minst en månad innan den tidigare upplåtelsen löper ut.

Avgiftsbetalning
Föreningens förvaltare Nabo skickar ut avier för månadsavgift och liknande en gång per månad. Avgiften ska betalas i förskott. Du kan välja om du vill betala via autogiro eller få e-faktura. Det går också att beställa om du ha via mejl. Det går även att få avi via post, dock mot avgift. Gå in på https://portal.nabo.se/avisering/ eller logga in på https://portal.nabo.se/ för att förändra ditt betalningssätt.  Har av någon anledning blivit problem med din betalning, kontaktar du i första hand Nabo. 
Betalas inte avgiften i tid kan du bli ålagd att betala påminnelseavgift.

Avlopp
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för rensning av golvbrunnar och vattenlås. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för stopp i avloppet fram till gemensam del av röret, därifrån ligger ansvaret på föreningen. Det är inte tillåtet att använda starka propplösande medel som till exempel kaustiksoda.

Avfallshantering
Föreningens kärlskåp finns utanför uppgång E. Tömning av restavfall och matavfall sker i regel på onsdagar. Där finns ett kärl för matavfall (längst till vänster) och två kärl för restavfall. Matavfallet måste läggas i därför avsedda papperspåsar, som finns att hämta utanför tvättstugan under trappa C. Du kan alltså inte lägga papperspåsen i en plastkasse! När det gäller restavfallet bör detta läggas i påsar för att underlätta att hålla våra kärl rena och luktfria. Placera inte ditt avfall någon annanstans än i kärlen. Lägg absolut inget annat än matavfall i matavfallskärlet, då föreningen får böter varje gång som detta inträffar. Kärlskåpen är låsta och din lägenhetsnyckel passar i luckorna.

Förpackningar att återvinna kan lämnas på återvinningstationen på Ernst Torulfsgatan bara 100 meter från föreningen.
Närmaste återvinningscentral för grovsopor, elektronik, farligt avfall och allt möjligt annat avfall finns på von Utfallsgatan 29 på gångavstånd.  Föreningen brukar ställa upp en container två gånger per år i samband med föreningens gårdsdagar, då brukar det vara möjligt att lägga in vad som kallas brännbart avfall, men inte elektronik och metall.
Det finns möjlighet att lämna ljuskällor, sprejburkar och småelektronik i Farligt avfallsamlaren vid pantautomaterna inne på ICA Munkebäck. 
Farligt avfall kan också lämnas två gånger per år vid Farligt Avfall-bilen som i regel stannar vid Sova-butiken här intill. 

Badrum
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för alla avloppsrör, värmeledningar och vattenledningar fram till vertikalt stam/ledningar. Övrig utrustning inklusive tätskikt ligger på bostadsrättsinnehavaren, som har ansvar för att det inte uppkommer vattenskador på väggar och andra delar av fastigheten.

Brand och brandfara
Vid brand eller misstanke om brand larma räddningstjänsten via 112. Varje bostadsrättsinnehavare ansvarar för att det finns minst en fungerande brandvarnare i lägenheten. Det är inte tillåtet att förvara föremål i trappuppgångarna ur brandspridnings- och utrymningssynpunkt. Brandfarliga ämnen (sprayburkar, gasoltuber, lösningsmedel, färg, spolarvätska o.d.) får inte förvaras i trapphus eller i källar- eller vindsförråd.
Det är även viktigt att området runt husen hålls fritt från föremål som kan hindra vid eventuell räddningstjänst vid utryckning.

Bredband
Fastigheten har från maj 2021 fiberanslutning via Bahnhof. Grundutbud bredband ingår i månadsavgiften.
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för att avsluta eventuella avtal med andra leverantörer.

Cyklar
Cykelförvaring inomhus får endast ske i cykelrummet utanför källaringången till hus A, skyddsrummet under uppgång D eller i eget källarförråd.

Dörr
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för sin dörr och eventuella lås. Se mer under lås.

El
Observera att du vid inflyttning själv måste se till att du tecknar ett elnätsavtal med Göteborg Energi Nät AB. Annars riskerar du att efter några dagar att strömmen stängs av och allt blir svart i lägenheten utom den fjärrstyrda elmätaren som lyser rött. Glöm inte heller att du måste teckna ett särskilt avtal med en elleverantör. Den vanligaste orsaken till att en lägenhet är helt strömlös i denna förening är att avtal saknas eller räkning inte är betald.

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för elanläggningen i lägenheten. Dina egna säkringar/automatsäkring och eventuell jordfelsbrytare till lägenheten sitter vanligen direkt innanför lägenhetsdörren. I vissa fall (då lägenheten har en-fasanslutning) finns ytterligare säkringar i utanför dörren i trapphuset bakom en lucka i väggen. Huvudsäkringar för lägenheterna finns i det låsta elrummet i källaren i hus A, liksom säkringar för gemensamma delar av huset.  Elrummet tillhör de utrymmen som bara styrelsen har tillgång till.
Det är inte tillåtet att bryta gemensamma delar av elen utan att ha ett godkännande av styrelsen på grund av risk för följdskador på utrustning. Undantaget från detta är enbart vid risk för liv eller allvarlig skada på egendom.


Felanmälan
Vid ej akuta fall mejlar man brf.platbockaren@gmail.com. Vid akuta fall kontaktar man styrelsen (ringa eller knacka på). Det går också att lägga en lapp i styrelsens brevlåda i uppgång C. Det är alla medlemmars ansvar att försöka begränsa skadorna vid till exempel en vattenläcka.


Fönster och vädring
Bostadsrättsinnehavarna ansvarar numera för sina egna fönster och fönsterglas. Vädra gärna, men låt inte fönstren stå öppna i timmar, för när den svala uteluften når radiatorernas termostater så går dessa i gång och föreningens fjärrvärmeräkning ökar. Vill du långvädra, stäng då av radiatorerna.

Föreningsstämma
Ordinarie föreningsstämma skall hållas varje år senast före juni månads utgång. Kallelse utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före innan föreningsstämman.
Eventuella motioner ska anmälas till styrelsen senast den 1 februari eller inom den senare tidpunkt som styrelsen kan komma att besluta. Se mer information kring stämman i föreningens stadgar.

Förråd
Till varje ursprunglig lägenhet finns som regel två förråd, ofta ett i källaren och ett på vinden, ett fåtal lägenheter har sina båda förråd i källaren. Lägenheter som har tillbyggda etage, har inte vindsförråd, utan bara ett enda källarförråd. Inga saker får placeras utanför förråden eller i någon annans förråd. För att undvika att förråd belamras bör de hållas låsta. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för lås. Förråden ska vara uppmärkta med bostadsrättsnummer.

Försäkring
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att ha en giltig hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Kök
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för all utrustning i sitt kök som till exempel spis, kyl och frys. Det innebär också att du som medlem ansvarar för att rengöra köksfläkt och ventilationskanalen fram till murstocken.

Lås och nycklar
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för sin dörr och eventuella lås. Det finns inga huvudnycklar till lägenheterna.  Däremot ingår låsen i lägenheterna och alla gemensamma utrymmen utom vindarna i ett låssystem från Safeteam. Det finns möjlighet att beställa extra nycklar och att avhämta dessa hos Safeteam på Flöjelbergsgatan 17 i Mölndal, telefon 031-7061360. Observera att detta bekostas av er som bostadsrättsinnehavare. Du måste dock först få en ifylld nyckelrekvision av styrelsen eller bekräftelse via mejl från styrelsen till Safeteam att det är ok. Kontakta styrelsen för detta.

Även låscylindern är bostadsrättsinnehavarens ansvar. För byte av låscylinder krävs en rekvisition av styrelsen till Safeteam och om ny cylindern skall anpassas mot föreningens låssystem.

Eventuella överlås i lägenhetsdörrarna är bostadsrättsinnehavarnas egna och ingår inte i föreningens låssystem.

Lägenhetsnummer
Varje lägenhet har ett internt bostadsrättsnummer(lägenhetsnummer). De går från nummer 1 till nummer 42. Lägenhet 1–24 finns i hus A och lägenhet 25–42. i hus B.
Hus A är uppgångarna A, E, F och G och Hus B är uppgångarna B, C och D.
Du bör lära dig ditt bostadsrättsnummer, då det används till väldigt mycket i föreningen. Till det finns också Skatteverkets lägenhetsnummer, där du är folkbokförd. Uppgifter om bostadsrättsnummer och lägenhetsnummer finns på tavlorna i respektive trapphus.

Ordning och oväsen
Enligt föreningens trivselregler ska det vara tyst efter 22 dag före vardag, och efter 23 kväll före lördag, söndag och helgdag. I övrigt gäller det att ta hänsyn till sina grannar. Huset är lyhört och ljuden kan sprida sig långt ifrån lägenheten.

Parkering
Föreningen har 21 parkeringsplatser mot Ernst Torulfsgatan, som hyrs ut för 400 kr/mån till medlemmar. Föreningen hyr inte ut externt. Anmälan till kölista görs genom att medlemmen mejlar brf.platbockaren@gmail.com. Som ny medlem kan du sätta upp dig på kö när du har fått tillträde till din lägenhet. Notera att du förlorar parkeringsplatsen om du upplåter din lägenhet i andra hand. Platserna omsätts alltså vid försäljning eller andrahandsupplåtelse. Räkna med att väntetiden är åtminstone ett år.
Det finns 4 garage, men det hyresavtal som finns för dessa går inte ut förrän i mars 2024. Därför finns ingen kö för detta.
Endast en p-plats per lägenhet gäller så länge kö finns. P-platsen får inte heller upplåtas i andra hand.

Parkeringsförbud gäller på gatan in på gården. Det är en kommunal väg. Även gångvägen på södra sidan av B-huset är kommunal och inte heller där får man parkera.

Föreningen har ingen besöksparkering. På föreningens parkering sker det övervakning, giltigt parkeringstillstånd skall förvaras synligt enligt gällande anvisningar annars finns risken för kontrollavgift. Invändningar mot kontrollavgift hanteras av anlitat parkeringsbolag.

Post
Varje lägenhet har ett postfack i fastighetsboxen i entrén. Nyckel till ditt eget postfack, kan du kopiera hos valfri låssmed. Föreningen har en huvudnyckel till fastighetsboxarna. 

Renovering
För vissa förändringar i lägenheten kan det krävas tillstånd av styrelsen. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att skaffa det. Det gäller till exempel ingrepp i gemensamma delar av el, vatten, avlopp och ventilation samt nertagning av väggar, liksom arbeten som påverkar ytskiktet i våtrum. Till detta krävs tillstånd för att ansluta vitvaror till vatten, exempelvis diskmaskiner, kylskåp och tvättmaskiner. Alla godkännanden sker skriftligen. Renoveringar ska utföras enligt gällande regler på ett fackmannamässigt sätt annars kan bostadsrättsinnehavaren bli tvungen att återställa renoveringen. Det är inte tillåtet att bryta gemensamma delar av el, värme och vatten utan att ha ett godkännande av styrelsen, undantaget vid risk för akut risk för liv och egendom. Det finns risk för följdskador som kan bli dyrbara både för föreningen och bostadsrättsinnehavaren.

Råvind (etagelägenhet)
För lägenheter på våning tre finns möjlighet att köpa loss vindsutrymmet från föreningen och bygga etage. En del av lägenheterna har redan gjort detta. För att genomföra detta behöver bostadsrättsinnehavaren bland annat skriva en motion till en föreningsstämma om detta för beslut. Motionen bör likna de tidigare som skrevs vid tidigare råvindsförsäljningar. Den som köper råvind är ansvarig för byggprocessen med att tex att anlita leverantörer, upprätta avtal, ansökan om bygglov osv för att genomföra ombyggnaden. Då ombyggnaden ger förändrad boyta justeras även avgiften gentemot föreningen.

Rökning
Rökning är inte tillåten i gemensamma utrymmen. På grund av att det sitter friskluftsintag precis invid entréerna till trapphusen är det också olämplig att röka där. Det är heller inte tillåtet att slänga fimpar utanför portarna.

Styrelsen
Föreningens styrelse består av bostadsrättsinnehavare (medlemmar) som ideellt ställer upp för föreningen. Val av styrelse görs årligen under föreningens årsstämma i början av sommaren. Alla medlemmar uppmanas att vara aktiva i styrelse, gemensamma städdagar eller med förslag på förbättringar för att bidra till en bättre förening.  
Vid intresse att vara med i styrelsen så kontakta antingen valberedningen eller någon i styrelsen så berättar vi mer! 

Sälja, belåna eller skaffa utdrag ur lägenhetsregistret.
Om du ska sälja din lägenhet eller skriva om lånen eller liknande och behöver hjälp eller uppgifter, kontakta då föreningens ekonomiska förvaltare Nabo. 

Städning
Städningen av trappuppgångar och tvättstuga sköts av Ren Miljö.
Vindar och källargångar och övriga gemensamma utrymmen städar vi själva. Detta sker i samband med gårdsdagar. Föreningen anordnar som regel två gårdsdagar per år där medlemmarna tillsammans gör en insats för miljön i och runt fastigheten.

Trapphus och trapphusfönster
Det är inte tillåtet att förvara föremål i trapphusen eller i övriga allmänna utrymmen, detta av brandskyddsskäl. Du får vädra genom att öppna trapphusfönster, men stäng dem sen efter dig. Det är alltför vanligt att trapphusfönster står öppna i dagar och radiatorerna i trapphusen är på för fullt.

TV och IP-telefoni
Comhem (numera Tele2) hade föreningen ett avtal med avseende tv. Det avtalet är uppsagt och leveranserna av tv från Comhem har upphör i slutet av 2022. Medlemmar som vill ha tv-tjänster eller IP-telefoni hänvisas till att teckna avtal med detta med föreningens bredbandsleverantör Bahnhof eller valfri annan leverantör.

Tvättstuga
Tvättstuga, torkrum och torktumlarrum finns i källaren i B-huset. Det finns fyra tvättider per dag. Kl. 8-12, 12–16, 16–19 samt 19–22. Du måste ha en tagg för att kunna boka tvättider och komma in. Instruktion för bokning finns vid tvättstugan. Rengör tvättstugan efter avslutat tvättpass. Glöm inte att göra rent i tvättmedelsfack respektive filtret i tumlaren. Lämna inte kvar något avfall. Torktumlaren är placerad i ett separat utrymme nära dörren ut mot gården. Skulle taggen sluta fungera, så kontakta styrelsen så kan den omprogrammeras. Mer information kring bokning finns vid tvättstugan.

Vatten
Om det inte sitter ballofixer i lägenheten, så finns avstängningsventiler för var stam för vatten och värme för varje uppgång i taket i källaren.  I de allra flesta fall är värmeventilerna svarta, kallvattenventiler gröna och varmvattenventiler röda. I de flesta uppgångar så finns det två stammar upp. När det gäller uppgång G, så finns avstängningarna i låsta utrymmen (elrum & uteförråd), så här behövs hjälp av styrelsen för nycklar. När det gäller uppgång A och D, så går det inte att stänga av varmvatten bara för den uppgången på grund av det som heter varmvattencirkulation utan hela eller halva fastigheten får stängas av. För att stänga av värme och vatten krävs styrelsens godkännande, förutom vid akuta läckor. Styrelsen förväntar sig att alla VVS-arbeten utförs av behöriga montörer.

Ventilation
2016 gjordes ventilationen i fastigheten om från självdrag till mekanisk frånluftsventilation. Mekanisk frånluftsventilation innebär att det sitter fläktar på taket som suger ut luft ur lägenheterna. Utsuget sitter vanligtvis i badrummet. Det finns också ett utsug i köket. Utsuget i köket har ett spjäll som aktiveras när köksfläkten startar och då sugs luft ut även där. Det finns nu i alla lägenheter två tilluftsventiler. Det går att justera inflödet i tilluftsventilerna med ett manuellt spjäll. (Dra den vita plasten rakt ut och försiktigt). Rengör gärna det filter som sitter i tilluftsventilerna vid tillfälle. Föreningen rekommenderar mycket starkt att tilluftsventilerna ska stå helt öppna hela året, då radonhalten i lägenhetsluften annars kan gå över det tillåtna gränsvärdet. Är tilluftsventilerna i lägenheten helt stängda uppstår också andra problem, då det då blir undertryck i lägenheten, exempelvis att doft från avlopp tränger upp. 

Vinterväghållning
Föreningen har ett avtal av med företaget Ren Miljö för att sköta plogning och flisning.

Värme
Husets uppvärmning sker via fjärrvärme som fördelas ut till lägenheterna via ett vattenburet system. Temperaturen regleras huvudsakligen via en cirkulationspump samt termostater på elementen. För bästa effekt bör elementen luftas regelbundet. Undvik att blockera elementen med möbler eller tjocka gardiner. Avstängningar för radiatorer se rubrik Vatten.

Mäklarfrågor
Svar på de frågor som mäklare oftast har och denna information är uppdaterad i augusti 2023, för mer detaljerad information se ovan.
1. Ja. föreningen är äkta.
2. Delägarskap av anhöriga är tillåtet, dock ska minst 25 % ägas av den som förväntas bo i lägenheten.
3. Juridisk person tillåtes inte.
4. Fastigheten byggdes och förvärvades av föreningen 1948–1950. Se översikt på fastighet och föreningsinformation under ”Fakta” på hemsidan.
5. Fastigheten står på en tomträtt, nuvarande tomträttsavgäld sträcker sig fram till 2027.
6. Årsredovisningar blir klara i samband med föreningsstämman i början på sommaren och finns under dokument på hemsidan.
7. Grundutbud i form av fiberanslutet bredband ingår i månadsavgiften.
8.  Varmvatten, kallvatten och värme bredband ingår i månadsavgiften.
9. Avgiftsförändringar, gjordes senast 2023 på 8 %. Det är inte beslutat om fler avgiftshöjningar i dagsläget.
10. Senaste större renoveringarna; 2004 Relining av avloppsstammarna gjordes. 2016 Ventilationen gjordes om till mekanisk frånluft. 2017 Värmesystemet (fjärrvärme) justerades. 2017–2018 Samtliga fönster utom badrum byttes. 2021 anslöts Fiber. 2021 Översyn och uppmärkning av elanläggningar i allmänna utrymmen gjordes. 2022 Byte av dagvattensystem och dränering av fastigheten.
11. Kommande större renoveringar går att läsa om i föreningens underhållsplan, se Dokument. Notera att årtalen är att betrakta som rekommendationer. 2023 pågår OVK samt fasadtvätt.
12. Gemensamhetsutrymmen - Tvättstuga med tillhörande torkrum.
13. Gällande stadgar finns på hemsidan under Dokument på hemsidan.
14. Nabo sköter den ekonomiska förvaltningen och det är hos dem, som man får ut mäklarbild och det är dit man skickar handlingar.
15. Ren miljö sköter den tekniska förvaltningen.
16. Köp av råvind - det är möjligt att få köpa det tomma vindsutrymmet ovanför sin lägenhet av föreningen för att bygga etagelägenhet. Se mer under råvind.
17. Det finns 21 parkeringsplatser (400kr/månad) och kön är vanligtvis runt 4 lägenheter lång med en väntetid är i ca 12 månader. För mer information se Parkering ovan. De 4 garage som finns, blir inte lediga förrän efter mars 2024, så där finns ingen kö att ställa sig i. Föreningen saknar besöksparkering och lastplatser.
18. Bostadrättslokalen i källaren, får man bo i den? Nej bygglov för att bygga om till bostad saknas, då takhöjden är för låg. Så endast användning som lokal är tillåtet.
19. Något mer att tänka på som köpare? Att det är en liten förening där man gärna ska se det som en självklarhet att delta på städdagar, årsstämmor osv och att man är medveten om vad det innebär att bo i en bostadsrätt.
20. Påminn gärna köparna att elnätsavtal och elleveransavtal genast bör tecknas, för att undvika riskera att bli strömlösa strax efter inflyttning. Detta är vanligt i denna förening som har många förstagångsköpare.

Övrig information finns under de olika rubrikerna här i Huspraxis.